CLIMES I PAISATGES (EXPERIMENTS)

 Aquest portfoli no serà com els altres on posava què he après, com ho he après i com m'han avaluat.
Aquí parlaré dels experiments que he fet a la classe de socials.


EXPERIMENTS





ATMÓSFERA


EXPERIMENT 1. EL PAPER DINS L'AMPOLLA.


Aquest experiment anava sobre intentar intoroduir bufant una petita bola de paper en una ampolla de vidre buida d'aigua, però plena d'aire. Quan els alumnes ho intentaven no podien posar la bola dins ella, sabeu perquè? 
La resposta és senzilla, tot i que a mi m'ho van haver d'explicar per a que ho entengués.
Com l'ampolla és plena d'aire al bufar introdueixes aire, i al fer-ho en surt, aquest aire que surt fa que tiris el paper fora.
El truc consiteix en bufar molt fluix així el paper entraria. 


EXPERIMENT 2.BUFAR EL GLOBUS DINS L'AMPOLLA.


Si, la cosa va d'ampolles, segon experiment que fem relaciona`t a aquest envás, tranquils que el proper no serà com aquests dos primers. 
Centrem-nos, l'experiment consistia a unflar un globus dins una ampolla buida d'aigua però plena d'aire, aquesta tenia un forat. 
-Quan es tapava el forat no es podia unflar el globus, sabeu perquè? A l'ampolla hi ha aire cosa que no deixava al globus fer-ho.
-Quan no es tapava el forat el globus podia unflar-se. Ho feia per que l'aire s'escapolia per allà, cosa que deixava al globus aconseguir-ho.


EXPERIMENT 3.L'ESPELMA AMB EL FOC I L'AIGUA.

Aquest cop no hi ha ampolles, l'experiment va sobre un ciri que em posat sobre un plat amb aigua. I s'apaga quan el tapen amb un got. Perquè succeeix això? Ara us ho explicarem.
Això pasa perque el foc necesita oxigen i dins el got no n'hi ha, i que pasa amb l'aigua?
Aquesta puja un vint per cent del got que era el que ocupava l'oxigen al principi.
Ha sigut el meu experiment preferit.




SOL


EXPERIMENT 1. ALBEDO.


En aquest experiment hem utilitzat dos globus, un de blanc i un de negre per fer l'experiment. Hem agafat la llum del sol per reflectir-la al globus negre i ha petat, hem fet el mateix procés amb el blanc però aquest no ho ha fet, sabeu perquè?
El negre atreu el sol, per això ha petat, en canvi el blanc el rebutja, per aquesta raó no ho ha fet (al final el blanc hauria petat, però hauria d'haver passat estona).

EXPERIMENT 2. L'ARC DE SANT MARTÍ DOBLE.








L'experiment més senzill de tots, constava d'enfocar el CD al sol i es reflectia aquesta llum a un full   amb els colors de l'arc de sant Martí. No tenia molt de misteri.






PRESSIÓ ATMOSFÈRICA




EXPERIMENT 1. LA GERRA I L'OU.

Vam posar un ou a la boca de la gerra i aquest no entrava, a causa de l'oxigen que hi ha dins no podia entrar. La manera de treure l'oxigen és cremar-lo. Això ho podem fer cremant un trós de paper humit i després posant-lo a la gerra, així l'oxigen desapareix i l'ou pot entrar-hi. El que més em va agradar va ser quan la Giorgia es va espantar i va fer un crit en el moment en el que l'ou queia a la gerra.


EXPERIMENT 2. EL GOT D'AIGUA I EL "POSAGOTS".
Hem omplert un got d'aigua i hem posat el posagots sota seu sense tocar-lo (aguantant el got, això si, obviament), i no, no estava damunt la taula, sinó no tindria cap gràcia. 
Gràcies a la pressió atmosférica pot donar-se aquest fet, TOT i que jo no temptaria a la sort i no em posaria sota l'experiment, perquè a vegades falla. Eh, Aleix! ell segur que ho sap.


EL VENT

EXPERIMENT 1.LA DIRECCIÓ DEL VENT.














En aquest experiment hem utilitzat dues pilotes de tennis que simulaven la terra, perfurades per un escuradents. A la part de Dalt hi posava la lletra "n" i a la d'abaix la "s". Les va girar, en el sentit de les agulles del rellotge, al fer-ho es veia com la "n" girava cap un costat i la "s" ho feia en el sentit contrari, perquè? A mi m'ha costat entendreu, si, sóc molt despistat… Tornem a l'assumpte; la resposta no és tan difícil, això es deu als vents, els europeus (nosaltres) vivim a l'hemisferi nord i el vent ve de l'altre hemisferi, el mateix passa amb els de l'hemisferi sud, els seus vents venen de la part dreta (hemisferi nord). El moviment rotatori és el culpable de tot.

EXPERIMENT 2. L'AMPOLLA PLENA D'AIRE.

Aquest ha estat l'únic experiment cassolà, si l'hem fet a casa nostra, ho aclareixo per què sempre hi ha gent amb un vocabulari més pobre.
Amb una ampolla de plàstic vam dur a terme aquest experiment.
Li vam fer un forat i el vam tapar amb celo, li vam treure el tap. Després va anar al congelador, vam esperar 30 minuts per treure-la, fora del congelador li vam posar el tap i a continuació vam esperar 10 minuts més i li vam treure el celo, jo pensava que m'havia sortit malament, però en realitat sortia aire pel forat. Sabeu perquè? Quan fa fred les mol.lècules que hi havien a l'ampolla s'havien fet petites, al treure l'envàs fora feia més calor i les mol.lècules es van fer grans, com que no hi cavien totes a dins, havia de sortir aire per algun lloc, aquest lloc era el forat que li haviem fet a l'ampolla.


LA CALOR




EXPERIMENT 1. LA CAPSA AMB DOS FORATS I LES ESPELMES.

Hem dipositat una espelma dins la capsa que tenia dos forats, un a la part superior i l'altre a la inferior d'ella. Cada forat estava en un costat diferent.
Va apropar l'espelma (que no es trobava dins la capsa) a la capsa, primer al forat de Dalt, allà el foc s'allunyava d'ella, va fer el mateix amb el de Baix, en aquest cas s'apropava a ella. 
L'aire té tendencia a pujar per això quan posavem l'espelma al forat l'aire de la part superior de la capsa havia de sortir per allà. En canvi quan posavem l'espelma al d'abaix l'aire entrava "portant-se" amb ell la flama.

EXPERIMENT 2. EL GLOBUS D'AIGUA. 



Sabeu que al posar un encenedor sota un globus aquest peta en uns segons perquè la temperatura puja molt fins a tal punt que ja no pot suportar-ho i peta. En canvi amb el d'aigua no passa el mateix ja que li costa molt escalfar-se i per això aquest no va petar, tot i que si l'encenedor segueix escalfant el globus aquest acabarà petant però tardaria una estona en fer-ho.

APARELL METEOROLÓGIC.


Aquest ha estat l'únic experiment que hem fet en grup, jo ho vaig fer amb en Miguel i l'Aleix.
Vam quedar a casa l'Aleix per fer el nostre aparell meteorológic, el pluviómetre, que serveix per mesurar la pluja en un lloc determinat.


- Necessitem…
-Un lloc on caigui l'aigua, fet de vidre, un pot d'olives estaría bé.
-També necessitem un embut, que sigui d'una mida no massa gran per què capigui al pot, allà será per on es filtrarà l'aigua. 
- Celo, per si de càs.
-I un regle per mesurar quanta aigua cau a l'embut.

Com fer-ho… 
Posem l'embut a l'obertura del pot, els espais per on pugui passar aigua els tapem amb celo enganxant embut i pot. Posem el regle a una part del pot on es pugui veure. I això és tot, ben fácil, oi?
Aquest és el meu:








LA HUMITAT


EXPERIMENT 1. LA PINYA MÀGICA.

En aquest experiment hem necessitat una kettle; per si no ho sabeu ús en poso una imatge:

Bé doncs, continuem; també necessitem unes pinyes obertes, no moltes, amb tres n'és prou.


Per dur a terme l'experiment necessitem bullir aigua a la kettle durant un minut aproximadament.
Després posem l'aigua a un bol, allí posem les pinyes i veurem com es tanquen en 15 minuts. Hem accelerat el procés de les pinyes, pels que no ho sapiguen les pinyes poden obrir-se i tancar-se depenén de la humitat en 24 - 48 hores.


CLIMOGRAMA:


Podem observar que és un clima molt sec, pràcticament no plou, es pot veure que als mesos d'Estiu directament no hi ha precipitacions. També molt càlid, ja que la temperatura no baixa molt a l'hivern i a l'estiu pot arribar als 25-27 graus.






Aquest és el meu mapa conceptual de bubbl.us (haureu de baixar bastant per trobar-lo).
























































No hay comentarios:

Publicar un comentario