ELS CASTELLS

ELS CASTELLS

QUÈ EN SÉ?

Jo dels castells ja sé alguna cosa, però no massa. 
Sé que servien d'habitatge per a la familia real a l'edat mitjana, o també podien protegir tot un poble.
Moltes vegades els posaven en llocs elevats per a que als atacants els hi fos més difícil entrar-hi i poguessin veure millor el que els envoltava. 
Estaven fets de pedra i tenien unes torres altes per a col.locar arquers o on els vigias podien veure si venien atacants.
Avui dia encara en queden alguns i es poden visitar, per exemple jo he estat a Carcassone, al sud de França. I també al castell de Javier, al nord d'Espanya.
Resultado de imagen de CARCASSONNE CASTILLO (CASTELL DE CARCASSONNE)

Resultado de imagen de castillo de javier (CASTELL DE JAVIER)



QUÈ HE APRÈS?

A la classe de socials he après una mica de la vida sobre aquella època i els castells, que podies trobar dins del castell, com era la societat, qui hi vivia...
La societat en aquella època era bastant masclista, els homes es consideraven més importants que les dones, manaven més, eren qui lluitava i deiciden quan tenir relacions sexuals, per exemple.
El paper de la dona, tot i ser inferior al de l'home també era important, sobretot quan el seu marit era fora per la guerra o alguna expedició. Elles es preocupaven de les infraestructures, administraven el menjar que arribava, educaven als fills o pregaven pels malalts.
La part dolenta és que no tenien veu alhora de tenir relacions sexuals, si l'home volia crear un fill o passsar-s'ho bé ho feia i ja està, la dona no podia fer res.
El matrimoni era polític, els pares escullien amb qui casar el seu fill o filla, sempre buscant algú de classe superior, si es tractava del cas d'un noble.
Un altra cosa que he après és que no tothom es podia asseure a taula, el noble anfitrió era el cap de taula, i els altres nobles s'asseien també, no asseure's a taula es considerava una humiliació. El feudal convidava a altres per a presumir de les seves pertinences o per parlar de negocis i fer-se més poderós al ser amic d'altra gent important.

Molts, pensareu que la gent s'avorria sense la tecnologia, però també tenien el seu entreteniment. Els jocs de taula eren els protagonsitas, sovint els hi agradava jugar als daus o als escacs.
Resultado de imagen de dados edad media


COM HO HE APRÈS?

Aquest tema l'he après gràcies a una aplicació on surtia cada part d'un castell de l'edat mitjana, concretament el castell de mur. Al tocar l'objecte que buscàvem, s'obria una pestanya que ens donava informació sobre aquell objecte o activitat.
Però per a obrir aquesta pàgina vam haver de fer una mica de "trampes", per accedir al castell hàviem de pagar, cosa que no vam fer. Primer ho vam descarregar al Chrome, i ho vam obrir al internet explorer. Allà, no sé perquè, però era com si ja ho haguèssim pagat, i així ens deixava entrar al castell.
També vam haver de fer un video en grup on explicàvem cada part del castell, però degut al coronavirus no s'ha pogut realitzar. Menys mal, perquè ho portàvem bastant malament.
També vam realitzar dues sortides.


LES SORTIDES

Les sortides van ser al castell del Catllar i al monestir de Santes Creus.
Vam sortir amb l'autobus a les 9.00 del matí i ens vam dirigir al castell, al arribar allà encara quedava una mica per a que la visita comencés, vam tenir una estoneta per a esmorzar i jugar a futbol a un parc, la qual cosa va estar bé, ja que jugar a futbol sempre és una bona noticia. 
Després va començar la visita, la guia va començar explicant que estaven asseguts sobre una roca on molts anys enrere hi arribava el nivell del mar, i que pertant hi havia fóssils. Tot seguit ens va explicar la història del castell, uns anys enrere, no més de 20, es va transformar en un jardí romàntic, però al 2002 el van recuperar i van començar a excavar, i a trobar restes dins el castell, que va passar a formar part de l'ajuntament, i s'utilitza com a lloc turístic del poble.
Ens va explicar que hi havia una fosa al voltant del castell, però sense aigua ni cocodrils, només per a dificultar el pas als qui el volien conquerir, però amb el descobriment de la pólvora, ja no servia per a res.
El següent que vam fer va ser entrar al castell, obviament. Allà la guia, (que no me'n recordo com es deia) ens va explicar quines parts tenia el castell. Hi havia una mena de presó/capella on s'havien trobat grafitis dels presoners, però també el lloc on es guarden el pa i el vi de misa.
Al "jardí" (les restes del jardí, patí o el que fós) hi havia una mena de magatzems sota terra on es guardava el menjar, ho feien sota terra per a que les rates no hi entressin. També hi havia un pou, i un forn de pà. Quan vam acabar de visitar la presó, vam anar a la terrassa on hi havia unes bones vistes, s'hi veien camps, la via de l'AVE i fins i tot la finca dels avis del Pol. 
























A l'edat mitjana aquella explanada s'utilitzava com a lloc per a matar a aquells que havien comés algun delicte greu, l'anomenaven "Camp de les forques". Es evident que la gent vivia cagada perquè si la feies grossa, mories. També vam passar per una mena de cúpula, on s'hi acumulava gel, no sé perquè però és així. Allí  vam veure un video on sortien tots els castells de l'època a Catalunya en el seu estat actualment.


Resultado de imagen de castell del catllar per dins















I finalment vam entrar en una sala on explicava qui havia sigut l'amo del castell durant la història.

Vam tornar al bus, i vam anar a Santes Creus, allí vam dinar a un parc, i ens vam a posar a jugar a futbol, (ja ho veieu, una mena d'adicció) però no va durar massa, jo la vaig colar al sostre d'un bar. Semblava la fi del món, però ens vam refer i vam jugar a supervivents, fins i tot la senyoreta ho va fer.
I ens tocava la visita del monestir del Cister, abans de que començes ens vam asseure en un banci vam menjar unes patates. Uns minuts després la visita va començar, un audiovisual ens esperaba, sincerament no vaig entendre res, entre els sorolls de l'audiovisual, la veu de l'home, que era molt fluixa i els companys no s'entenia res.
Quan es va acabar, vam tenir la visita amb guia, una noia una mica seca, tenia mala llet, no consentia ni una persona parlant, però almenys en sabia del tema. 
La visita va començar per la història, els monjos del monestir prop de Barcelona, necessitaven més pau, i es van traslladar a un altre lloc, però allò era massa sec, o sigui que van acabar caient a Santes Creus, un lloc amb pau i amb un riu a prop, el riu Gaià. La construcció va durar uns 200 anys, més els va tardar en una ampliació que van fer anys després. Els diners venien de famílies riques que donava part seva al monestir.  L'art era romànic en algunes zones, però sobretot gòtic. Els monjos tenien una rutina, resaven 7 cops al dia, una d'elles a la mitjanit. Tenien tasques, alguns s'encarregaven de l'hort, un altre podia ser el cuiner, però aquests eren els que venien de families pobres, els més rics no s'en encarregaven d'això. 
Dins dels monjos hi havia una persona que manava, l'abad, ell era qui més parlava a les reunions i estaba per sobre dels altres.
L'alimentació del monjos era variada. Menjaven de tot, menys carn, consideraven que aquesta despertava la part més negativa de l'home.
Us preguntareu perquè algú volia ser monjo, si no podien tenir relacions sexuals, i de vegades ni parlar. La vida, era molt diferent, allà, al monestir, tenies una casa, menjar cada dia assegurat i respecte per part de la societat. Si algun monjo sortia del monestir, era ignorat per la familia i per la societat, probablement acabaria vivint al carrer.
Al monestir també hi havia gent enterrada, molts d'ells no eren monjos, sinó gent de la reialessa que volia ser enterrada allà. A nosaltres ens van explicar la història de Jaume II el Just, fill de Pere el Gran. Jaume va ser enterrat al monestir del Cister. Una curisitat d'ell era que va tenir 10 fills en cosa de 12 anys, la seva dona anomenada Blanca, no va aguantar el seu últim part, i va morir.
El rei va tornar a casar-se en dos moments, però va decidir ser enterrat al costat de la primera. El seu pare tambè va ser enterrat a Santes Creus, en una banyera on no hi cabia, llavors li van tallar els peus i si hi va entrar a la banyera.
Resultado de imagen de banyera santes creusAquesta és la banyera on es troba el cos de Pere el Gran.
Amb això va concloure la visita, finalment vam tornar al bus, camí de Tarragona, dins del bus vsm molestar a dues nenes que s'asseien darrere nostre tirant la cadira cap enrere, va ser un gran moment.
A mi personalment em va agradar la visita, sincerament em sembla interessant el tema (prefereixo això als metalls 10 cops més)
A més a més també vam tenir temps per a jugar, cosa que s'agraeix.


COM M'HAN AVALUAT?

La nota vindrà del Croma, un video on parlarem del que hem après al tema. I part de l'actitud de si hem anat o no a la sortida, cosa que si he fet. Però amb el tema del coronavirus, sembla ser que tot s'alentira.





















No hay comentarios:

Publicar un comentario